Informatie over het Museum

Museum

In het museum kunt u zich een beeld vormen van de opkomst, de bloei en de neergang van de (Verbruiks) Coöperaties in Nederland gedurende meer dan 150 jaar. In het museum wordt u persoonlijk rondgeleid door een museummedewerker. Rondleiding en entrée zijn gratis.

De rondleiding start met de introductie van de Rochdale wevers, die rond 1850 tijdens de Industriële Revolutie in Engeland, de eerste coöperatiewinkels voor hun dagelijkse behoeften oprichten. Vervolgens ziet u op welke wijze rond 1900 deze coöperaties ook in Nederland ontstonden. Veelal werd gestart met een bakkerij, brood was immers de basisbehoefte van de arme bevolking.

Met de toenemende welvaart begin 20ste eeuw ontwikkelden deze bakkerijen zich tot banketbakkerijen en uiteindelijk tot winkels met kruidenierswaren. Het assortiment was nog sober, zoals in de vitrine te zien is. Opvallend was wel dat er zo rond 1930 al een huismerk was: HAKA. Deze afkorting stond voor HAndelsKAmer, de groothandel die de aangesloten kruidenierswinkels bevoorrade. De HAKA was de voorloper van de huidige COOP organisatie. Naast de vele kruidenierswinkels was er toen ook al sprake van thuisbezorging. Niet zoals nu met de auto, scooter of e-bike maar op de HAKA fiets Kinderen kunnen tijdens de rondleiding zelf winkeltje spelen met de ouderwetse weegschaal met gewichtjes.

De rondleiding vervolgt met welvaartsgroei na de tweede wereldoorlog. Het assortiment werd kleurrijker en uitgebreider met meer ‘exotische’ producten zoals spaghetti, vermicelli en rijst. Die periode werd ook gekenmerkt door de groei van de COOP organisatie, mogelijk gemaakt door de vele fusies van de kleinere coöperaties. De rondleiding eindigt dan ook in de COOP hoek (door de fusie met Plus supermarkten zullen de Coop winkels over enkele jaren uit het straatbeeld zijn verdwenen).