Word Vrijwilliger

Het Nationaal Coöperatie Museum wordt gerund door een groep van zo’n 30 enthousiaste vrijwilligers. Samen werken zij in een open en prettige sfeer aan de doelstellingen van het museum: zoveel mogelijk bezoekers kennis laten maken met het coöperatieve gedachtegoed. De inzet – welke dagen, welke uren – bepaal je zelf. Met vakanties houden we natuurlijk rekening. Voor alle vrijwilligersfuncties geldt, dat er een duidelijke instructie is voor de werkzaamheden. Door een ervaren medewerker word je ingewerkt. Kortom, je wordt niet in het diepe gegooid!
De reiskosten worden voor de vrijwilligers vergoed.

Onze openstaande vacatures vind je hieronder! Voor vragen kan je contact met ons opnemen of even langskomen.

Vacatures

Winkelmedewerker

Achter de toonbank van de museum(snoep)winkel die de entree in het museum is, verwelkom je de bezoekers. In deze kleine winkel help je de klanten bij hun keuze voor de ouderwetse soorten snoep, zoals polkabrokken, duimdrop, stroopsoldaatjes en boternoten. Geen voorverpakte zakjes snoep, maar uit de glazen potten schep je gewenste hoeveelheid, weeg je die af en verpak je die in een puntzak. Op een ambachtelijke wijze zoals het vroeger was in een nostalgische sfeer. Met vrolijke klanten die deze vriendelijke sfeer waarderen. Vooral voor gezinnen met kinderen is het een waar feest; voor de kleine (en grotere) kinderen is er de ‘snoepbak’, waaruit los snoep gekozen worden.

Vind je het leuk om mensen te helpen (misschien heb je in het verleden in een winkel gewerkt) in een vriendelijke omgeving waar je dankbare klanten de nostalgische sfeer waarderen, dan is dit echt iets voor jou.

De ervaringen van vrijwilligster Magda de Lange

“Ruim vier jaar werk ik inmiddels met veel plezier in de winkel. Het is iedere keer weer een geweldige ervaring om de klanten te helpen. Het is zo veel anders dan in een gewone winkel. Je kan de tijd nemen voor je klanten. Zij waarderen dat, evenals de kwaliteit van ons snoep. En alles afgewogen in de hoeveelheden die de klant wenst. Vooral voor gezinnen met kinderen is het een waar feest. Het is een nostalgische sfeer die je in geen andere winkel aantreft. En bij het afrekenen zijn de klanten aangenaam verrast door ons aangename prijsniveau. Het leuke is ook dat het je ‘eigen winkeltje’ is. Ik adviseer het bestuur over de inkoop en houd de minimum voorraden bij voor de bestellingen. Bijkomend voordeel is dat je je eigen rooster kan bepalen. De winkeldiensten van vier uur bepaal je zelf. Er wordt rekening gehouden met je vakanties. Wat ik erg prettig vond, is dat je een goede inwerkperiode krijgt, je wordt niet in het diepe gegooid. Er is een goede sfeer onder de vrijwilligers. Recent hebben we met iedereen een leuk etentje gehad. De organisatie is informeel en er wordt goed naar je geluisterd.” – Magda de Lange

Museumrondleider

Je start de rondleiding op de begane grond in de nagebouwde kruidenierswoning. Vervolgens leid je de bezoekers rond in het museum op de eerste etage en je sluit de tour af in de ruimte van de wisseltentoonstelling. Kennis van het coöperatieve gedachtegoed is een pré, maar niet echt noodzakelijk. Je wordt goed ingewerkt en er is een duidelijke instructie voor de rondleiding. Voor buitenlandse bezoekers is deze in het Engels opgesteld.

Vind je het leuk om bezoekers kennis te laten maken met de geschiedenis van de verbruikscoöperaties en het coöperatieve gedachtegoed? Iets te vertellen over de sociaal economische ontwikkeling en de rol van de coöperaties daarin van de afgelopen twee eeuwen, dan is dit een leuke uitdaging.

De ervaringen van vrijwilliger Ramin Amiri

“Inmiddels ben ik al weer tien jaar als museumrondleider in dienst van het museum. En deze leuke vrijwilligersfunctie doe ik nog steeds met heel veel plezier. Het aardige van dit werk is, dat de bezoekers zo verschillend zijn. Schiedammers voor wie het een onverwachte verrassing is en (buitenlandse) bezoekers, die een dagje Schiedam doen. Heel leuk om met hen in gesprek te gaan, niet alleen over onze collectie, maar ook als uitwisseling van cultuur en geschiedenis. Altijd weer leuk om na afloop een complimentje te krijgen!

Als vrijwilliger is het heel ander werk dan mijn oorspronkelijke baan als desk top Publisher in de jaren negentig als nieuwe Nederlander na mijn vertrek uit Iran. Om medische redenen moest ik deze baan afzeggen en ik ben heel blij, dat ik toen deze vrijwilligersfunctie kon oppakken.

De sfeer is goed, zowel met mijn collega museumrondleiders als de winkelmedewerkers heb ik plezierige contacten. Het fijne is, dat ik mijn museumdiensten van vier uur zelf kan bepalen. Het bestuur houdt rekening met afwezigheid door bijvoorbeeld vakanties. En ze luisteren goed naar mijn ideeën om onze rondleidingen nog aantrekkelijker te maken.” – Ramin

Medewerker collectiebeheer

Elke woensdagmiddag houdt een enthousiast team van medewerkers op de zolderverdieping van het museum zich bezig met het collectiebeheer.

Het beheer omvat het verzamelen, registreren, archiveren en opslaan van de collectie. Samen met je collega’s beoordeel je nieuwe aanwinsten. Om ze vervolgens te registreren in de digitale systemen, waarna ze vervolgens worden gearchiveerd en opgeslagen.

Ben je op woensdagmiddagen een paar uur beschikbaar (rekening houdend met vakanties) en vind je het leuk om op systematische wijze het erfgoed van het museum te registreren en te archiveren (wellicht sluit dat aan op je eerdere werkzaamheden in het verleden), dan is dit mogelijk een goede keuze.

De ervaringen van vrijwilliger Ed van Duuren.

“Reeds vijftien jaar ben ik als vrijwilliger verbonden aan het museum, waarvan de laatste tien jaar na mijn pensionering als medewerker collectiebeheer en onderhoud. Het museum heeft een schat aan materialen van de verbruikscoöperaties. Zowel objecten, voorwerpen en boeken als documenten en beeldmateriaal. Het is een grote uitdaging om dit alles (digitaal) te registreren en archiveren. Daarbij kan ik gebruik maken een professioneel collectieregistratiesysteem. Dat systeem is heel gebruikersvriendelijk, je hoeft geen computernerd te zijn om er mee om te gaan. Het aardige van dit werk is dat je niet solistisch werkt. In een hecht collectieteam werken we elke woensdag aan de registratie en archivering. We starten in de loop van de ochtend. In de middag hebben we een gezamenlijke lunch met veelal een broodje kroket en rond twee uur ronden we af. Je hebt als medewerker veel vrijheid om je werk naar eigen inzicht te doen. Ik ben van nature nogal nieuwsgierig en daarom is het elke week weer leuk om nieuwe ontdekkingen te doen. Dit vrijwilligerswerk verrijkt mijn leven. Daarnaast mag ik graag vaak op vakantie gaan en dat valt prima te combineren met dit werk.” – Ed van Duuren

Bestuurslid Gebouwen & Onderhoud

Als bestuurslid ontwikkel je samen met een aantal vrijwilligers de plannen voor het (duurzame) onderhoud van het museum en voer je deze uit. In de maandelijkse bestuursvergaderingen rapporteer je de voortgang. De werkzaamheden omvatten gemiddeld zo’n halve dag per week en zijn flexibel in te vullen.

“Met een technische of bouwkundige achtergrond is dit een hele leuke vrijwilligersfunctie, waarmee je helpt ons pand uit 1891 ook in deze eeuw voor de museumfunctie te bestendigen.” – Jan

Bestuurslid Collectiebeheer

De vitale functie van collectiebeheerder wordt al sinds de oprichting van ons museum in 1977 met veel plezier uitgeoefend voor Jan Bot. Een vijftig jarig jubileum in 2027 zou natuurlijk uniek zijn, maar Jan heeft – terecht – aangegeven voor die tijd zijn werkzaamheden te willen overdragen aan zijn opvolger.

Wie wordt zijn opvolger? Een man of vrouw met interesse voor de coöperatie en het erfgoed van het museum. Die tezamen met de andere drie bestuursleden de koers uitzet voor het museum in de komende jaren, met name voor de waardevolle collectie en de tentoonstelling daarvan.

Geïnteresseerd in één van deze vrijwilligersfuncties? Vul (vrijblijvend) onderstaand contactformulier op en wij nemen contact met je op.

Contactformulier

Ik ben geïnteresseerd in de volgende vrijwilligersfunctie. Neem vrijblijvend contact met mij op.*

Vrijwilligster Leni Nieveen-Deltenre is druk bezig met de archivering van Coöperatie documentatie.